Híreink

Halloween a gimiben

A mai nap igazi halloweeni hangulatban telt - a folyosókon díszek, a tanórákon jutalom cukorkák várták a diákokat. Kreatív tökök, rémes vagy éppen vicces jelmezek születtek. Köszönjük a DÖK-nek és a 9.A osztálynak a szervezést és a díszítést!
Egy tanuló véleménye: "A mai napban az tetszett, hogy halloween alkalmából sokan beöltöztek valamilyen jelmezbe az iskolában, köztük a tanárok is. A díszítés ötletes volt és hangulatos. Nem a megszokott környezetben voltunk jelen. Kreativitásunkat is elengedhettük a tökfaragásban.  Izgalmasabb volt a tanóra, hogy a helyes válaszokért cukorral jutalmaztak bennünket."

20201106 halloween

Sokszínűség hete a Zsigmondyban

A projekt keretében foglalkoztunk a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport (SOM) által propagált előítéletes alapú zaklatás elleni témákkal és az iskolai sokszínűséggel.
A tanulók Google kérdőívet töltöttek ki az iskolai légkörről és az előítéletes magatartásról. A felmérés megnyugtató eredményt mutatott; zömében barátságos és biztonságos helynek tartják iskolánkat a tanulók.
Egy másik foglalkozáson 4 fős csoportokban közös tulajdonságokat kellett keressenek, amik négyükre, három diákra, vagy kettőre igazak. Ennek eredménye, hogy sokszínűek vagyunk.
A 3. alkalommal egy előítéletes alapú iskolai zaklatással kapcsolatos kisfilmet néztünk meg („Te mit csinálnál?”), melynek három lehetséges befejezését beszéltük meg.

A rendezvény aktuális témákat feszegetett, melyre többször érdemes lesz visszatérni.

kh20201106

Rendhagyó Diákutaztatási Program

A Zsigmondy Gimnázium tanulói az október 23-i hosszútvégén három napos kiránduláson vehettek részt a Rákóczi Szövetség "Rendhagyó Diákutaztatási Program" pályázat támogatásával. A tartalmas projekt során a résztvevők bebarangolták Eger belvárosát és az Egri Várat, túráztak a Szalajka-völgyben, és vasárnap az '56-os emléknap tiszteletére felkeresték a Recski Kényszermunkatábor  Emlékhelyet. A hétvége lehetőséget adott feltöltődésre, lazításra, megemlékezésre és tanulásra egyaránt.

rd20201102

Névadónkra emlékeztünk

A lassan egy évtizedes hagyományt követve a Gimnázium 11. évfolyamos diákjai, Soós Tibor tanár úr vezetésével idén is felkeresték Zsigmondy Vilmos sírját a Fiumei úti Nemzeti sírkertben. Miután rendbe rakták a sír környékét, és lerótták tiszteletüket gimnáziumunk névadója előtt, egy séta keretében felkeresték nagy halottaink nyughelyeit is.  

zss20201021

Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpont

Egy kellemes őszi program keretében néztük meg a Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontot Lábatlanon. A színvonalas szóróanyagot lapozgatva vettük észre, hogy két kedves kollégánk a tájékoztató-füzetek fordítója. Szabó-Berghauer Mónika angol- és Viola András szlovák nyelvű leírással mutatják be a Látogatóközpontot.

Munkájukhoz gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

dm20201013

MOZDULJ A KLÍMÁÉRT! 2020

A Gimnázium tanulóinak egy lelkes csoportja csatlakozott a „Mozdulj a klímáért! 2020” programhoz. Az idén a Biodiverzitás Szuper Éve jegyében a feladatok a beporzók –főleg a méhek - védelméhez és a települési méhlegelőkhöz, vadvirágos mezőkhöz kapcsolódtak. A résztvevők megtudhatták, milyen fontos településeink biológiai sokféleségének megőrzése és azt, hogy annak fenntartásában a beporzóknak alapvető szerepük van. A projekt keretében a tanulók virágos kertet; „méhlegelőt” alakítottak ki az iskola udvarán található kiülő körül. Nagyon sok virágot ajánlottak fel a szülők és a környékbeliek, melyeket ezúton is nagyon szépen köszönünk. A héten ezen kívül „zöldmérföldköveket” gyűjtöttek, valamint tetszőleges technikával készült plakátokat készítettek; „A virág élet! – A virág a beporzóknak, méheknek az életet jelenti” címmel.

mk20201006

Zsigmondy50!

A Dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium alapításának 50. évfordulójára emlékeztünk a 2019/20-as tanévben.

A Zsigmondy50! rendezvénysorozat legfontosabb állomásai voltak:

 • Ünnepélyes megnyitó
 • Zsigmondy túra
 • Zsigmondy kiállítóhely átadó
 • Nosztalgia pedagógus összejövetel
 • Fotó kiállítás a Gimnázium életéről
 • Híres diákjaink kiállítás
 • Emlékkönyv átadó
 • Bodri-sarok átadó
 • Időkapszula elhelyezése
 • Az első végzős osztály emlékkő letétele
 • Zsigmondy projektnap
 • Zsigmondy dombormű leleplezése
 • Érettségi találkozók szervezése

Köszönjük az:

 • Esztergomi Tankerületi Központ
 • Dorog Város Önkormányzata
 • Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány
 • PRO SCHOLA NOSTRA Alapítvány és
 • sok-sok magán személy támogatását.

A rendezvényeinkkel megszólítottuk régi- és jelenlegi diákjainkat és alkalmazottjainkat is. Emlékeztünk a múltra és üzentünk a jövőnek.

Zsigmondy50 osszefoglalo

Zsigmondy Projektnap

Élményekben gazdag napot tölthettek együtt a tanulók a Zsigmondy Projektnap keretében. A színes programok sorozata a retró jegyében indult.

A diákokat, fiatal koruk ellenére, hihetetlen lelkesedéssel ragadta magával az elmúlt korok szelleme. Az épület falai közé lépve egy időutazás részeseivé válhattak: a folyosókon megjelent a 70-es és a 80-as évek divatja, a hangszórókból a kor legemlékezetesebb zeneszámai szóltak. Az osztályok egymással versengve ismerték fel a dalokat, majd vidám táncot rögtönöztek a zenére. Ezt bicikliverseny követte, ahol a legrégebbi példány egy 1957-ből származó kerékpár lett. A limbóverseny izgalmai közepette pedig a hangulat már fergetegessé fokozódott.

A program következő részében a 9. évfolyamosok avatása zajlott. A vicces feladatok ugyan próbára tették a gólyák ügyességét, de az osztálytársak hangos bíztatása átsegítette őket a nehézségeken.

A Projektnap zárásaként egy időkapszula került elhelyezésre, majd serénykedő diákokkal telt meg az iskola udvara, akik nagy lelkesedéssel szépítették a környezetüket: gazoltak, gereblyéztek, metszették és öntözték a növényeket.

pn20200928