Híreink

Zsigmondysok gondoltak az idősekre

Karácsony küszöbén iskolánk; a Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium 9. b osztálya kis karácsonyi műsorral készült, mellyel az időseket szerettük volna meglepni a helyi Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Idősek Otthonában. Sajnos a COVID járvány erős terjedése miatt érthető okokból erre idén sem volt lehetőségünk. Nagy Bianka kis karácsonyi kártyákat festett az időseknek, a többiek aprósüteménnyel kedveskedtek, és ezt küldték be az otthon lakóinak.

Bízunk benne, hogy így is érezték, hogy gondolunk rájuk és jövőre reméljük, hogy ismét személyesen is velük lehetünk.

kid20211221

Jó tanuló-Jó sportoló

Gratulálunk a Zsigmondy Gimnázium tanulójának; Gál Lilinek, aki a 2020/21-es tanévben elért eredményes tanulmányi munkájáért és kimagasló sportteljesítményéért megkapta a Jó tanuló-Jó sportoló cím arany fokozatát, valamint nemzetközi sporteredményeiért külön elismerésben is részesült.

20211217 Jotanulo Gal Lili web

Richter támogatás

A 120 éves Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. Dorogi Fióktelepe újabb támogatással segítette közoktatási intézményeinket. December 2-án a Zsigmondy gimnázium kémia termében adta át Garai Zoltán főmérnök a 600 ezer Ft értékben megvásárolt, a kémia, fizika és a biológia oktatását segítő taneszközöket Lőrincz Lívia igazgatónak.

Az intézményvezető köszönetét fejezte ki a nagyértékű eszközök adományozásáért. Elmondta, hogy az idén 30 éve alapított Pro Scola Nostra iskolai alapítvány alapítói közül a Richter-gyár az a kiemelt támogató, amely minden évben segíti az alapítvány működését.

Garai Zoltán főmérnök a diákoknak elmondta, bízik abban, hogy a természettudományokban a kísérleteket támogató eszközök sok fiatalnak jelentenek majd élményszerű tanulást, amelyet a későbbiekben vállalatuk is kamatoztathat.

richter tamogatas 2021 web1

Zsigmondy Festőtábor Kiállítás 2021

Idén nyáron is megrendezésre került a Zsigmondy festőtábor. Hagyományosan az esztergomi Duna partján festettek a diákok, Partos-Nagy Eszter művész-tanár vezetésével. A hangulatos 5 alkotói napon készült képekből nyílt kiállítás a Gimnáziumunkban. A megnyitón megcsodálhatták az érdeklődők a vászonra festett olajfestményeket, melyek egytől egyig a szabadban készültek.    

A kiállítás november 20-ig megtekinthető.

20211109 kiallitasmegnyito1

1956. 11. 04.

November 4-én az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emléknapján 12. évfolyamos tanulóinkkal rendhagyó történelem órán vettünk részt. Vendégünk Murányi Levente volt, aki gimnazistaként a forradalom eseményeinek sűrűjébe csöppent és aktív részesévé vált. Nagyon érdekes volt hallgatni, ahogy elbeszélte az eseményeket saját szemszögéből. Érzékletesen hozta közel a mai kor fiataljaihoz az 1950-es évek Magyarországát, a forradalom hangulatát és a Korvin-közben átélt eseményeket. A diákok kérdései nyomán kiderült, hogyan változtatták meg életét és milyen kalandos életút kezdetét jelentették vendégünk számára az átélt események. Arról is átfogó képet kaphattunk, hogy egy átlagember életében hogyan tükröződnek vissza a történelem sorsfordító eseményei. Tanár és diák előtt egyformán elevenedett meg és vált kézzelfoghatóvá az, ami máskor csak a történelemkönyvek lapjain hever előttünk.

Kamasz fejjel 56 ban

Zsigmondy - Halloween

Idén is tartottunk egy rendhagyó tanítási napot Halloween alkalmából, amely során boszorkányok, ördögök, csontvázak, szellemek és egyéb rémségek ültek be az iskolapadba. A tanárok nem ijedtek meg, sőt, cukorkával és különböző kuponokkal ajándékozták meg a tanulókat, amelyeket órai kedvezményekre válthatnak a tanév során. A tökfaragó versenyt a 11.B és 12.A osztályok nyerték, de minden munka magas színvonalú és ötletes volt. Az egész épület halloweeni díszbe borult a 9. A-s DÖK képviselőknek köszönhetően.

Halloween

Angol szabadulószoba nyolcadik osztályos diákoknak a Zsigmondyban

A programot 2021. november 03-án valósítottuk meg, melyben lehetőséget biztosítottunk a Gimnázium megismerésére egy szabadidős, szórakoztató, profilhoz illeszkedő angol nyelvű összejövetellel.

A feladatok tervezése során arra törekedtünk, hogy a szabadulószobák izgalmát megtartva, csak a minimálisan szükséges információkat nyújtsuk a diákoknak. A tanulók feladata az volt, hogy csapatmunkában jöjjenek rá, és fejtsék meg a feladványokat.

Kerettörténet: Egy őrült professzor egy olyan vegyületet fejlesztett ki, amelyik akarat nélküli zombivá változtatja az embereket. (Mindezt egy videóból tudják meg a résztvevők a kezdő weboldalon.) A feladat az ellenszer megkeresése egy óra alatt, ezután a professzor visszatér a laborba.

A videó után a feladatok nagyon vázlatosak voltak. A záróprogram egy kötetlen beszélgetés volt, tea és sütemény mellett. Ezt követően mindenki „kiszabadult” a Gimiből!

szab