Felvételi tájékoztató

Induló képzési formák

Minden gimnáziumi osztályunk 4 évfolyamos képzés (9-12. évfolyam).

 

0001. Magyar-angol két tanítási nyelvű képzés

A képzés célja az anyanyelvi tudás bővítése mellett, a tanulók idegen nyelv – tudásának magas szintű fejlesztése. A célnyelvet (angol) 9. és 10. évfolyamon 6-6., 11. és 12. évfolyamon 5-5 órában oktatjuk. 3 tantárgyat a képzés során végig angol nyelven tanítunk. A célnyelvi civilizáció tantárgy keretében tanítványaink megismerik a célnyelvi ország földrajzát, gazdaságát, irodalmát és kultúráját. A két tanítási nyelvű tagozaton szerzett érettségi (megfelelő eredmény esetén) felsőfokú (C1 komplex) nyelvvizsgát ér.

Az érettségi vizsga elvárásai:

  • angol nyelv (emelt szint)
  • angolul tanult tantárgyak közül legalább kettőből emelt/középszint.

 

0002. Emelt óraszámú angol nyelvi tagozat

A képzés célja a választott idegen nyelv legalább középfokú elsajátítása a 11. vagy 12. évfolyam végére. Ebben az osztályban a választott nyelvből heti 5 órás képzést biztosítunk. Azok a tanulók jelentkezhetnek, akik általános iskolában angol nyelvet tanultak. A foglalkozások csoportbontásban zajlanak, jól felszerelt nyelvi laborban. A 11-12. évfolyamon emelt szintű csoportokban készülhetnek fel a diákok az emelt szintű érettségi vizsgára, ami egyben a nyelvvizsga bizonyítványt is jelenti számukra. A tanulmányi területre gyengén látó tanulók is jelentkezhetnek.

 

 

0003. Emelt óraszámú digitális kultúra tagozat

A képzés célja az informatika vagy a műszaki terület iránt érdeklődő tanulók felkészítése magas szintű informatikai ismeretekre, továbbtanulásra, emelt szintű érettségi vizsgára. Emelt óraszámban oktatjuk a 12. évfolyam végéig az informatika tantárgyat. A képzés során a WINDOWS és LINUX operációs rendszerek segítségével tanulják a diákok az irodai szoftverek alkalmazását, prezentáció készítést, grafikai szerkesztéseket, WEB fejlesztést. Megismerkednek a programozás alapjaival, és egy nyelven megtanulnak programot írni, amely a felsőoktatásban az alapot adja a további fejlődésükhöz. Magasabb óraszámban tanulják a tanulók a matematika és az angol nyelv tantárgyakat is.

A képzésre nagyothalló tanulók is jelentkezhetnek.

 

0004. Honvédelmi-, belügyi rendészeti tagozat

A képzés célja, hogy a tanulók honvédelmi alapismereteket szerezzenek, ezért elméleti, gyakorlati és bemutató órákon vesznek részt. A foglalkozásokat az iskola tanárai mellett az intézménnyel kapcsolatban álló lövészdandár tisztjei is tartják. A gyakorlati képzés során térképészeti, tereptani, harcászati, haditechnikai és elsősegély-nyújtási ismereteket szereznek. A honvédelmi alapismeretek tantárgyból érettségizettek jó eséllyel jelentkezhetnek felsőfokú katonai képzésre, illetve lehetőségük van a katonai pályán elhelyezkedni. Angol nyelv tantárgyat (első idegen nyelv) magasabb óraszámban tanulják.

A képzés célja a rendészeti pályák iránt érdeklődő fiatalok számára az alapismeretek biztosítása és szakmai orientációjuk elősegítése. Tanulmányaik belügyi, kriminalisztikai, jogi, pszichológiai ismereteket tanulnak. A foglalkozásokat az iskola tanárai mellett a rendőrség állományának tagjai, a katasztrófavédelem képviselői is tartják. A rendőrség gyakorlati, mindennapos életébe is betekintést nyernek a tanulók. Lehetőséget biztosítunk, hogy a közösségi szolgálatot ezen a területen teljesítsék a diákok. A rendészeti alapismereteket elsajátított tanulóinknak lehetőségük van a rendőri, katasztrófavédelmi és tűzoltói pályákon való továbbtanulásra. Angol nyelv tantárgyat (első idegen nyelv) magasabb óraszámban tanulják. Gyógytestnevelésre utaltak nem jelentkezhetnek a tagozatra.

 

Tanulmányi terület kódja

Tanulmányi terület megnevezése

Képzési idő

(év)

Felvehető létszám

(fő)

0001 magyar-angol két tanítási nyelvű képzés 4 17
0002 emelt szintű angol nyelvi tagozat 4 17
0003 emelt szintű digitális kultúra tagozat 4 17
0004 honvédelmi, -belügyi rendészeti tagozat 4 17

 

 

                    Felvételi módja:   

  • tanulmányi eredmények
  • a magyar nyelvi, és a matematika központi írásbeli vizsga eredménye alapján
  • a magyar-angol két tanítási nyelvű képzésnél angol nyelvből szóbeli felvételi vizsgát is tartunk

Kollégiumi elhelyezés: Kőrösy László Középiskolai Kollégium,

2500 Esztergom, Szent István tér 6.

Oktatott idegen nyelvek: angol nyelv, német nyelv

Minden érdeklődőnek szívesen adunk tájékoztatást az alábbi elérhetőségeinken is:

Telefon: 06/33/431-675

Web: http://www.zsigmondy-dorog.hu

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.