• slide_01.jpg
  • slide_02.jpg
  • slide_03.jpg

Híreink

Gratuláció

Gratulálunk Simonek Renáta, 9.b osztályos tanulónknak, hogy az Új-Hullám SE úszócsapat tagjaként egyéniben az első helyen végzett a tavalyi Komárom-Esztergom Megyei Úszó Bajnokság rangsorában.

simonek renata

Zsigmondysok látogattak a Monostori erődbe

A 171 éves a Magyar Honvédség című témahét keretein belül, a pályázat második napján tanulmányi kirándulást tettünk Komáromba, a Monostori erődbe. Reggel 8.30-kor volt a találkozó és az indulás Komáromba. 10 órakor megérkeztünk és egy rövid étkezés után a tájoló használatáról tartott előadást Kismóni tanár úr. A gyerekek megismerkedtek az eszköz használatával és az erődön belül különböző tereptárgyaknak mérték meg az azimutját. 11 órakor kezdődött az erőd felfedezése idegenvezető segítségével. A gyerekek megismerkedhettek különböző korok katonáinak életével, a tájékozódás alapjaival a terepen tájolóval, megnézték a múzeumot és a kazamatákat. Az egész napot friss levegőn tölthették. Közös élmény, csapatépítés az osztályon belül. Rendkívül színes és változatos volt a program.

zs20190322

"Dorogtól Váradig: az ékesszóló Pázmány Erdélyben és Magyarországon"

2019. március 13-16. időszakban a Határtalanul! pályázatnak köszönhetően a nagyváradi Szent László Gimnázium diákjait és tanárait láttuk vendégül a Zsigmondyban. Szerdán Budapesten tettek kirándulást az erdélyi diákok, csütörtökön reggel érkeztek iskolánkba, ahol rövid beszélgetés és ismerkedés után a dorogi és Váradi tanulók egy közös történelemórán vettek rész, melynek témája Pázmány Péter élete és munkássága volt. Ezt követően részt vettek iskolánk ünnepi műsorán, melyen a Szent László Gimnázium egy diákja elénekelt néhány az alkalomhoz illő népdalt. A délután folyamán ellátogattak az Esztergomi Bazilikába és a királyi várba. Pénteken a szentendrei skanzenben voltak és szombat délután indultak haza. A program folytatásaként június elején diákjaink utaznak Nagyváradra.

h20190322

Zsigmondy nyerte a Savaria Országos Történelem Verseny megyei fordulóját

Büszkék vagyunk Filó Luca 10. a osztályos tanulónkra, aki a Savaria Országos Történelem Verseny megyei fordulóján 1. helyezést ért el. Lucának és felkészítő tanárának; Szabó Ildikónak is gratulálunk.

Savaria verseny

A Dorogi Zsigmondy az idei győztes a IX. Bajer János középiskolai kupán!

A szervezők invitálására 6 középiskola fogadta el, és nevezett be a rendezvényre. A benevezett csapatokat 2X3-as csoportba sorsolták be.
Az "A" csoportban az utóbbi kiírás győztese a Bottyán magabiztosan végzett az élen, mind a két ellenfelét megverte. A Dobó lett a második a Balassa a harmadik. A "B" csoportot a Géza Fejedelem nyerte hibátlan teljesítménnyel és végzett a csoport élén. Második a Dorogi Zsigmondy lett, jobb gólaránnyal megelőzve a Ferences Gimnáziumot. A keresztbejátszás során a Bottyán simán kikapott a Zsigmondytól, míg a második párharc nagy csatát hozott, melyből végül a Dobó került ki győztesen a Géza Fejedelem ellenében. Az elődöntőben az igen egységes Géza Fejedelem nagy csatában, büntetőkkel verte a talán esélyesebb Bottyán csapatát.
A döntő nem hozta meg a várva-várt küzdelmet, hiszen a nap elején még bukdácsoló Dorogi Zsigmondy meglehetősen simán verte a Dobó csapatát.
A díjátadáson Osvald Zsolt főszervező bemutatta a jelenlévőknek a 93 esztendős Bajer Jánost. Ismertette sportolói életútját és példaként állította Őt a mai generáció elé. A míves serlegeket János Bácsi és három dédunokája adta át a helyezetteknek.

focikup2019

Sztereotípiák?

Előítéletek?

Mennyi igaz belőlük?

A Zsigmondy kilencedik és tizedik évfolyamos tanulói egy virtuális szerepjátékon keresztül szembesültek ezekkel a kérdésekkel. A játék során egy 18 éves nevelőintézetből kikerült cigány származású fiú 210.000 forinttal a zsebében kikerül a nagybetűs életbe. Merre induljon?

A tanulóinknak kellett dönteni, vagy a sors irányította éppen a cigányfiú életét, amely nagyon jól szemléltette, hogy a mai magyar társadalomban micsoda előítéletekkel és nehézségekkel kell ezen fiataloknak megküzdeni, legyen az álláskeresés, vagy lakáskeresés.

A virtuális szerepjáték után a tanulók megdöbbenve ismerhették meg közelebbről a cigányság mindennapjait, szokásait, hagyományait egy kötetlen beszélgetés keretei között. Az előadó nagyon érdekes és tanulságos történeteket mesélt el, amelyekkel sok kételyt, tévhitet oszlattunk el a cigány származású emberekről.

Az előadás végén a másság elfogadásáról is szó esett, amely a mai világban egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon.

„ A megértés, elfogadás olyanok, mint az erős szelek, melyek bármilyen sötét felhőtömeget feloszlatnak”

cl2019