• slide_01.jpg
  • slide_02.jpg
  • slide_03.jpg

Híreink

Gratuláció

Gratulálunk Simonek Renáta, 9.b osztályos tanulónknak, hogy az Új-Hullám SE úszócsapat tagjaként egyéniben az első helyen végzett a tavalyi Komárom-Esztergom Megyei Úszó Bajnokság rangsorában.

simonek renata

Zsigmondysok látogattak a Monostori erődbe

A 171 éves a Magyar Honvédség című témahét keretein belül, a pályázat második napján tanulmányi kirándulást tettünk Komáromba, a Monostori erődbe. Reggel 8.30-kor volt a találkozó és az indulás Komáromba. 10 órakor megérkeztünk és egy rövid étkezés után a tájoló használatáról tartott előadást Kismóni tanár úr. A gyerekek megismerkedtek az eszköz használatával és az erődön belül különböző tereptárgyaknak mérték meg az azimutját. 11 órakor kezdődött az erőd felfedezése idegenvezető segítségével. A gyerekek megismerkedhettek különböző korok katonáinak életével, a tájékozódás alapjaival a terepen tájolóval, megnézték a múzeumot és a kazamatákat. Az egész napot friss levegőn tölthették. Közös élmény, csapatépítés az osztályon belül. Rendkívül színes és változatos volt a program.

zs20190322

"Dorogtól Váradig: az ékesszóló Pázmány Erdélyben és Magyarországon"

2019. március 13-16. időszakban a Határtalanul! pályázatnak köszönhetően a nagyváradi Szent László Gimnázium diákjait és tanárait láttuk vendégül a Zsigmondyban. Szerdán Budapesten tettek kirándulást az erdélyi diákok, csütörtökön reggel érkeztek iskolánkba, ahol rövid beszélgetés és ismerkedés után a dorogi és Váradi tanulók egy közös történelemórán vettek rész, melynek témája Pázmány Péter élete és munkássága volt. Ezt követően részt vettek iskolánk ünnepi műsorán, melyen a Szent László Gimnázium egy diákja elénekelt néhány az alkalomhoz illő népdalt. A délután folyamán ellátogattak az Esztergomi Bazilikába és a királyi várba. Pénteken a szentendrei skanzenben voltak és szombat délután indultak haza. A program folytatásaként június elején diákjaink utaznak Nagyváradra.

h20190322

Zsigmondy nyerte a Savaria Országos Történelem Verseny megyei fordulóját

Büszkék vagyunk Filó Luca 10. a osztályos tanulónkra, aki a Savaria Országos Történelem Verseny megyei fordulóján 1. helyezést ért el. Lucának és felkészítő tanárának; Szabó Ildikónak is gratulálunk.

Savaria verseny

A Dorogi Zsigmondy az idei győztes a IX. Bajer János középiskolai kupán!

A szervezők invitálására 6 középiskola fogadta el, és nevezett be a rendezvényre. A benevezett csapatokat 2X3-as csoportba sorsolták be.
Az "A" csoportban az utóbbi kiírás győztese a Bottyán magabiztosan végzett az élen, mind a két ellenfelét megverte. A Dobó lett a második a Balassa a harmadik. A "B" csoportot a Géza Fejedelem nyerte hibátlan teljesítménnyel és végzett a csoport élén. Második a Dorogi Zsigmondy lett, jobb gólaránnyal megelőzve a Ferences Gimnáziumot. A keresztbejátszás során a Bottyán simán kikapott a Zsigmondytól, míg a második párharc nagy csatát hozott, melyből végül a Dobó került ki győztesen a Géza Fejedelem ellenében. Az elődöntőben az igen egységes Géza Fejedelem nagy csatában, büntetőkkel verte a talán esélyesebb Bottyán csapatát.
A döntő nem hozta meg a várva-várt küzdelmet, hiszen a nap elején még bukdácsoló Dorogi Zsigmondy meglehetősen simán verte a Dobó csapatát.
A díjátadáson Osvald Zsolt főszervező bemutatta a jelenlévőknek a 93 esztendős Bajer Jánost. Ismertette sportolói életútját és példaként állította Őt a mai generáció elé. A míves serlegeket János Bácsi és három dédunokája adta át a helyezetteknek.

focikup2019

Zsigmondy Vilmos halálának 130. évfordulója alkalmából szerveztek megemlékezést a dorogi gimnáziumban, amely 2003 óta viseli az egykori bányamérnök nevét.

Zsigmondy halalanak 130 evforduloja

Az iskolai rendezvény első felvonásában a gimnázium tanulói elevenítették fel Zsigmondy Vilmos történésekben gazdag életútját. Elmondták, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc idején a Vaskapu szorosától északra lévő, vasgyártásáról több, mint kétszáz éve híres Resicán (ma Románia) tevékenykedett, ahol az ágyú-, kard-, szurony- és bombagyártást irányította. A harcok leverése után (bár halálbüntetésre számított, helyette „csak”) nehézvasban letöltendő várfogságra ítélték. Szabadulása után gróf Sándor Móric annavölgyi bányájában helyezkedett el, amelyet nyolc éven keresztül vezetett.

Bár később az ország különböző területeire szólította a kötelessége, a térség sosem felejtette el Zsigmondy Vilmos nevét – hangzott el a megemlékezésen.

A fiatalok múltidézése és a Bányászhimnusz eléneklése után Csath Béla gyémántokleveles bányamérnök, ipartörténész Szobrok Zsigmondy Vilmosról címmel tartott előadást. Megtudtuk, hogy 1895-től a Széchi Antal szobrászművész által készített mellszobra hirdette emlékét.

A hazai bányászat, a geológia egyik nemes szívű személye, ki szerény és nagy szívóssággal végzett munkáival mindig a nemes célra törekedett, aki egyenes szóval érvényre juttatta elképzeléseit – mondta Csath Béla. Hozzátette: az artézi kútfúrás képviselőjének hazafiságát a szabadságharcban betöltött szerepe is bizonyítja.

Zsigmondy Vilmos emléke mindaddig áldott lesz, amíg magyar geológus és bányász él e széles világon – zárta gondolatait a vasokleveles bányamérnök.

Keret: Nyolc esztendő Annavölgyön

Miután Zsigmondy Vilmos Annavölgyre érkezett, élénken kezdett érdeklődni a bányaterület földtani felépítéséről és szerkezetéről. Hantken Miksa bányamérnök-geológussal remek szakmai kapcsolatot alakítottak ki, vele közösen tanulmányozták a rétegeket. Zsigmondy az új ismeretek birtokában biztos volt abban, hogy a próbafúrások segítségével pontosabban meghatározhatják, hogy milyen mélységben rejlik a kőszén.

Zsigmondy Vilmos ugyan csak nyolc évet töltött el a bánya élén, mégis (távozása után is) kapcsolatban maradt a területtel. Az időközben a Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten elnevezésű társasághoz került bányavállalat irányításában különböző pozíciókban élete végéig részt vett.

- 24 Óra -