• slide_01.jpg
  • slide_02_uj.jpg
  • slide_03.jpg

Híreink

Pályázat

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásásról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatotot hirdet

Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

angol nyelv-bármely szakos gimnáziumi tanár

valamint

matematika-informatika-bármely szakos gimnáziumi tanár

munkakör betöltésére.

Határtalanul! Erdélyben

A Határtalanul! pályázatnak köszönhetően a 10.A osztály és iskolánk néhány diákja Erdélyben tölthettek el négy felejthetetlen napot. Partneriskolánk a Nagyváradi Szent László Líceum tanulói márciusban voltak nálunk. Erdélybe tartó utazásunk nehézségekkel kezdődött az autópályán történt baleset miatt, de délután szerencsésen megérkeztünk Nagyváradra. A négy nap alatt rengeteg szép helyet látogattunk meg, és sok élményben volt részünk. Szerda délután az erdélyi diákok egy előadással vártak minket, melynek keretén belül megismerhettük Boldog Bogdánffy Szilárd püspök és vértanú életét, ill. munkásságát. Ezután megvendégeltek minket saját készítésű süteményekkel, majd bemutatták iskolájukat és városukat. A szállásunk elfoglalása után megvacsoráztunk és egy kellemes esti sétát tettünk Nagyváradon. Csütörtökön megnéztük a székesegyházat, majd a Mézgedi cseppkőbarlangba látogattunk. Kora este érkeztünk meg Tordatúrra, a szálláshelyünkre. A harmadik napon látogattunk el a legszebb helyekre, de ez volt a legfárasztóbb is. Reggel a Tordai sóbányába mentünk, majd Torockó-szentgyörgyön a várromhoz tettünk egy túrát, ahonnan gyönyörű kilátás volt a környező tájra. A napot a Tordai hasadéknál tett sétával zártuk. Az utolsó napon, Kolozsváron várost néztünk, majd a Királyhágón keresztül indultunk haza. Fantasztikus négy nap volt! Köszönet tanárainknak!

Máté Vivien, 10.A

hatartalanul erdely 2019

Nemzeti Összetartozás Napja

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Gimnáziumunk tanulói, tanárai és a kárpátaljai Nagymuzsláról érkezett diákok, pedagógusok felkeresték az esztergomi Országzászlót a Prímás-szigeten, hogy közösen emlékezzenek meg a trianoni békediktátum 99. évfordulójáról.

nemzeti osszetartozas napja

Horváth Piroska Díj

Szabó-Czimbalmos Evelin és Vozák Tímea elismerésben részesült, miután az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület által hatodik alkalommal kiírt Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért pályázaton sikeresen szerepelt. Pályamunkájukban önkéntes szemétszedési akció szerepelt. A területet, amit megtisztítottak a hulladéktól, az iskolába menet, a vonaton ülve fedezték fel. A gyűjtés során segítséget nem igazán kaptak, de ez sem vette kedvüket, ezzel példát állítva több fiatal elé is. Gratulálunk a sikerükhöz!

horvath piroska dij

3 Tusa verseny eredménye

A Zsigmondy középiskola diákjai meghívást kaptak a  3 Tusa – FussKosarazzFocizz - Dobó Katalin Gimnázium szervezett versenyére. 

A versenyszámokban a következő eredmények születtek:

váltófutásban 3. helyezést,

labdarúgásban 1. helyezést (veretlenül),

kosárlabdában a 2. helyezést értek el. 

Az eredmények alapján összetett versenyszámban a 6 induló középiskolából a 2. helyen végeztünk, mindössze 2 ponttal maradtunk le a dobogó legfelső fokáról.

A csapat tagjai:

1.Selmeci Klementina 12.b

2.Reskó Dzsenifer 12.b

3.Büki Melinda 12.b

4.Balonyi Ádám 12.b

5.Sovány Erhard 12.b

6.Manger Adrián 11.b

Felkészítő tanár: Osvald Zsanett

tv20190606

Zsigmondy Vilmos halálának 130. évfordulója alkalmából szerveztek megemlékezést a dorogi gimnáziumban, amely 2003 óta viseli az egykori bányamérnök nevét.

Zsigmondy halalanak 130 evforduloja

Az iskolai rendezvény első felvonásában a gimnázium tanulói elevenítették fel Zsigmondy Vilmos történésekben gazdag életútját. Elmondták, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc idején a Vaskapu szorosától északra lévő, vasgyártásáról több, mint kétszáz éve híres Resicán (ma Románia) tevékenykedett, ahol az ágyú-, kard-, szurony- és bombagyártást irányította. A harcok leverése után (bár halálbüntetésre számított, helyette „csak”) nehézvasban letöltendő várfogságra ítélték. Szabadulása után gróf Sándor Móric annavölgyi bányájában helyezkedett el, amelyet nyolc éven keresztül vezetett.

Bár később az ország különböző területeire szólította a kötelessége, a térség sosem felejtette el Zsigmondy Vilmos nevét – hangzott el a megemlékezésen.

A fiatalok múltidézése és a Bányászhimnusz eléneklése után Csath Béla gyémántokleveles bányamérnök, ipartörténész Szobrok Zsigmondy Vilmosról címmel tartott előadást. Megtudtuk, hogy 1895-től a Széchi Antal szobrászművész által készített mellszobra hirdette emlékét.

A hazai bányászat, a geológia egyik nemes szívű személye, ki szerény és nagy szívóssággal végzett munkáival mindig a nemes célra törekedett, aki egyenes szóval érvényre juttatta elképzeléseit – mondta Csath Béla. Hozzátette: az artézi kútfúrás képviselőjének hazafiságát a szabadságharcban betöltött szerepe is bizonyítja.

Zsigmondy Vilmos emléke mindaddig áldott lesz, amíg magyar geológus és bányász él e széles világon – zárta gondolatait a vasokleveles bányamérnök.

Keret: Nyolc esztendő Annavölgyön

Miután Zsigmondy Vilmos Annavölgyre érkezett, élénken kezdett érdeklődni a bányaterület földtani felépítéséről és szerkezetéről. Hantken Miksa bányamérnök-geológussal remek szakmai kapcsolatot alakítottak ki, vele közösen tanulmányozták a rétegeket. Zsigmondy az új ismeretek birtokában biztos volt abban, hogy a próbafúrások segítségével pontosabban meghatározhatják, hogy milyen mélységben rejlik a kőszén.

Zsigmondy Vilmos ugyan csak nyolc évet töltött el a bánya élén, mégis (távozása után is) kapcsolatban maradt a területtel. Az időközben a Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten elnevezésű társasághoz került bányavállalat irányításában különböző pozíciókban élete végéig részt vett.

- 24 Óra -